Ahogy egyre növekszik a napsütéses órák száma, már néha égeti a bőrünket a nap. Hogyan védekezzünk hatékonyan a bőrrák ellen? 3 könnyen beszerezhető tápanyagot ajánlunk a figyelmébe, amellyel hatékonyan védheti bőrét a káros napsugarak ellen.
Nyár paplanok akcióban – Aloe Vera, Levendula, Kamilla, Pehely…
Paradicsom – érett, piros és kicsattanóan egészséges
A paradicsom sokszor szerepel a magyar konyhaművészet alapanyagai között. Ha már eddig is sokat fogyasztotta, lecsóban, paradicsomlevesben, öntetekben vagy frissen szeletelve, akkor Ön ösztönösen segítette az immunrendszerét az UVB és UVA sugarak ellen. A kutatók szerint az érett paradicsom napi szintű fogyasztása kb. 3 hónap alatt csaknem harmadával megnöveli a szervezet ellen-állóképességét a nap káros hatásai ellen.
Minél pirosabb, annál jobb
Legyen minél pirosabb a paradicsom, mert annál több csodaszert tartalmaz. A csodaszer ugyanis nem más, mint a paradicsom érésekor felgyűlő festékanyag, a likopin. Legtöbb az itthon nehezen elérhető dél-ázsiai gyümölcsben, a Gac-ban található (kb. hússzor annyi likopin van benne, mint a paradicsomban). De nekünk, akár a napon legtöbb időt töltő, de legkevésbé napallergiás vagy bőrrákos mediterránoknak, bőségesen elég a sok paradicsom.
Fogyasszuk szószban, pürében, ivólében, úgy 2-3x annyival több likopint jutattunk a gyomrunkba. További könnyen elérhető és olcsó likopinforrások: görögdinnye, rózsaszín grapefruit, illetve kismértékben a csipkebogyó.
Puha, simogató törölközők – BELMANETTI
Piros alma
Az alma piros héjában is fontos antioxidánsok vannak (a sápadtabb, pl. golden almák sajnos nem jöhetnek szóba bőrrák elleni védelem kapcsán). Az ún. oligomerikus katekin egyik kiemelkedő forrása az alma. További tápanyagforrások: piros szőlő, piros szőlőlé, vörösbor.
Dinnye
A dinnyében állítólag van valami, az egyre többször emlegetett öregedés elleni csodaszer: a dinnye ugyanis SOD enzimeket tartalmaz. A SOD olyan különleges vegyület, amely az összes, oxigénnel érintkező sejtnek hatékony antioxidáns védelmet nyújt (és egyébként természetesen jelen van a testünkben, tehát valójában a dinnyével elvileg a SOD szintjét tudjuk megemelni). Rettentő drága táplálékkiegészítők kedvelt összetevője. További tápanyagforrások, amelyek szinergikus hatása révén növelhető a szervezet SOD szintje: zöld árpafűlé, búzacsíra.