Aludni jó

Miért értékes olaj az oliva?

E-mail
MIÉRT ÉRTÉKES OLAJ AZ OLIVA?
 

olivaxMeleg időben szervezetünk megfelelő hidratálására a megszokottnál több zöldséget, salátát fogyasztunk, melyekhez elengedhetetlen a jó minőségű olaj.

Az egyik legjobb választás az olívaolaj lehet, melyet az olajfák terméséből, az olivabogyóból állítanak elő. Napjainkban közel száz olajfafajta ismert, ezek mindegyike más karakterű, ízű olajat ad. A legnagyobb termelő Olasz- és Spanyolország, de komoly résztvevőnek számítanak a piacon a görögök, a törökök, az arabok, és Amerika (Kalifornia) is.

Hatása az egészségre
Bármelyik fajtát is válasszuk, rendszeres fogyasztásukkal sokat tehetünk egészségünk érdekében, melyre a legjobb példát a WHO (Egészségügyi Világszervezet) által legegészségesebb népnek kikiáltott krétaiak adják, akik sok halat, halfélét, zöldséget, gyümölcsöt, és havonta átlagosan 1,3 l olívaolajat fogyasztanak el. De miért olyan értékes az olívaolaj?

Párna – Kispárna – Nagypárna és egyebek

olivaolaj-greekgoldoliveoil gr1. Telített zsírsav-tartalma alacsony, míg telítetlen zsírsav-tartalma magas, mely véd a szív- és érrendszeri, és az idegrendszeri megbetegedések kialakulása, valamint a rák ellen.

2. Esszenciális zsírsavakban gazdag, melyeket csak táplálkozásunkkal és megfelelő élelmiszerekkel tudunk szervezetünkbe juttatni. Az esszenciális zsírsavak – többek között – segítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását.

3. Antioxidáns-tartalma is magas, mely segít a szervezet számára káros szabadgyökök ellen. A szabadgyökök az immunrendszer gyengülését, a szervezet korai elöregedését okozzák, ezért az ellenük való harc megfelelő táplálkozással sokat segíthet.

4. Gazdag A-, D- és E-vitaminban, utóbbi csökkenti a szívinfarktus kockázatának kialakulását, a koleszterinszintet és védi az érrendszert az elmeszesedéstől.

TÉLI PAPLANOK A NATURTEXTŐL

Bőséges a kínálat
Napjainkban igen sokféle olívaolaj kapható a boltokban, éppen ezért vásárláskor óvatosnak kell lennünk. A legjobb minőségű olívaolaj az extra szűz, amelyet szüretelés után hidegen sajtolnak (az eljárás során nem teszik ki 27 foknál nagyobb hőmérsékletnek), ezért a minőségromlás kevéssé jellemző. A szűz olívaolaj esetén már kevésbé gondosan kezelik és sajtolják az olajbogyókat, és létezik a finomított olívaolaj is, mely hőkezelésen és akár vegyi finomításon is átmegy.

olivabogyo3Érdemes a termékek címkéjét is alaposan megnézni, ugyanis sok olívaolaj kerül úgy a polcokra, hogy annak forgalmazója különböző helyekről származó olajokat kever össze, melynek így eredeti íze, aromája teljesen elvész. Ha a gyártó és forgalmazó más a címkéken, éljünk gyanúval, és válasszuk inkább az eredet védett olajokat, amelyek biztos jó minőségűek (az olasz eredet védett olajokat DOP felirattal látják el), akárcsak a bio termesztésű olajok.

Elsősorban extra szűz
Ha az olívaolajok jótékony hatásait fogyasztásuk során szeretnénk élvezni, elsősorban extra szűz formában használjuk salátákhoz, zöldséges ételekhez, egy szelet pirítósra csorgatva, vagy finom sajtokkal együtt fogyasztva. Ízesíthetjük gyógynövényekkel és zöldfűszerekkel is, a legkedveltebbek a rozmaringos, bazsalikomos fajták.

www.paplanshop.hu

 

   Akció

Aloe Vera félpárna

3.900 Ft 3.500 Ft
Szállítás: 2014. Október 01.
2.600 Ft
Szállítás: 2014. Október 01.
   Akció

Medisan nagypárna

6.400 Ft 5.400 Ft
Szállítás: 2014. Október 01.
  Best

Família kispárna

1.300 Ft
Szállítás: 2014. Október 01.
3.500 Ft
Szállítás: 2014. Október 01.
   Akció

Műszálgolyós nagypárna

5.200 Ft 4.600 Ft
Szállítás: 2014. Október 01.
  Best

Bamboo nagypárna

5.400 Ft
Szállítás: 2014. Október 01.
5.200 Ft
Szállítás: 2014. Október 01.
2.100 Ft
Szállítás: 2014. Október 01.
2.200 Ft
Szállítás: 2014. Október 01.

Takarítás citrommal, természetesen – 15 tipp

A citrom nem csak a finom ételek egyik összevetője lehet, hanem a háztartásban, takarítás során is nagy hasznát veheted. Köztudott, hogy jó a vízkő és kellemetlen szagok ellen, de még a mikrohullámú sütőt is könnyedén tisztává varázsolja. Ezek mellett íme, még 15 felhasználási mód:

A citrom nem csak a finom ételek egyik összevetője lehet, hanem a háztartásban, takarítás során is nagy hasznát veheted. Köztudott, hogy jó a vízkő és kellemetlen szagok ellen. Takarítás citrommal

1. Takarítás citrommal – fugatisztítás

A fugák könnyen elszíneződnek, de egy kis citrom és fogkefe segítségével újra a régi színükben tündökölhetnek. Áztasd be a fogkefét a citromlébe, majd ezzel dörzsöld át a koszos felületeket.

2. Takarítás citrommal – kellemetlen szagok

Hámozz meg egy citromot és tedd a kukába, hogy elszívja a kellemetlen szagokat. Ha a szekrényben van a kuka, oda is teheted a citromot.
Takarítás citrommal

3. Takarítás citrommal – csaptelepek

Vágj félbe egy citromot, majd azzal dörzsöld át a vízköves csapokat és egyéb króm felületeket. Ezután bő vízzel öblítsd le.

4. Takarítás citrommal – friss illatok

Ha nem tudod kiűzni a konyhából a kellemetlen szagokat, karikázz fel 1-2 darab citromot, majd főzd meg őket forró vízben. A szobákban, szódabikarbónába rakva is illatosíthatsz citrommal.
Takarítás citrommal

5. Takarítás citrommal – műanyag edények

A műanyag edények könnyen elszíneződnek zsíros ételek vagy mikrohullámú sütő használata során. Ha szeretnél megszabadulni ezektől a foltoktól, facsarj ki egy nagyobb tálba citromot és ebbe helyezd a műanyag edényeket pár órára.

6. Takarítás citrommal – munkalapok

Egy kis citromlé és víz elegye csodákat művel a konyhában a munkalapokkal. Csak fújd le, töröld át nedves törlőkendővel, majd pedig szárazra papír törlőkendővel.
Takarítás citrommal

7. Takarítás citrommal – mosás

A bolti fehérítők helyett használj inkább citromot! Facsarj ki fél csésze citromlevet és ezt önts a fehérítő helyére. Hófehérré varázsolja a ruhákat. Ha makacs folt keletkezett a ruhán, arra is tehetsz külön egy kicsit.

8. Takarítás citrommal – vágódeszka

Akár fa, akár műanyag vágódeszkáról van szó, a vágások között rengeteg baktérium telepedhet meg, ezért érdemes legalább havonta egyszer egy szelet citrommal átdörzsölni a deszkákat, fertőtlenítésképpen.
Takarítás citrommal

9. Takarítás citrommal – penész ellen

A citrom penész ellen is nagyon hatásos. Keverj össze egy kis citromlevet és sót, majd ezzel dörzsöld át a penészes felületeket – a falat, csempéket vagy egyéb kisebb hasadékokat.

10. Takarítás citrommal – zsíroldó

Adj a mosogatódhoz egy kis citromlevet, ezáltal még hatékonyabb lesz a makacs, zsíros edények ellen.
Takarítás citrommal

11. Takarítás citrommal – WC

Keverj össze bóraxot és citromlevet, majd ezzel takarítsd ki a vécét. Nem csak rendkívül hatékony a vízkő ellen, de remek illat is marad takarítás után.

12. Takarítás citrommal – hűtő

Tarts a hűtőben egy fél citromot, ez elszívja a kellemetlen szagokat. Cseréld le hetente a citromot.
Takarítás citrommal

13. Takarítás citrommal – kézmosás

Hagyma vagy fokhagyma pucolás után általában átveszi kezünk ezt az erős szagot. Keverj egy kis citromlevet a kézmosóba, ez eltünteti a kellemetlen szagokat.

14. Takarítás citrommal – lefolyók

Dugulás esetén önts egy kis szódabikarbónát a lefolyókba, majd pedig egy kis citromlevet – ez enyhíti a dugulást. De nem csak dugulás esetén jó, hanem nem árt időnként fertőtleníteni is a lefolyókat. Ilyenkor még forró vízzel öntsd le az egészet.
Takarítás citrommal

 15. Takarítás citrommal – ablaktisztítás

Hogy még hatékonyabb legyen az ablaktisztítás és ne maradjanak csíkok az üvegen, önts egy kis citromlevet a vízbe, amivel először áttörlöd az ablakokat, s ezután töröld át ablaktisztítóval.
Szerző: Király Réka
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!