Egy friss kutatás megállapította, hogy a ”diétás ételek” jobban hizlalnak, mintha ugyanazt az ételt nem diétás formájában fogyasztanánk. Ennek bizonyításához a kutatók mindennap burgonyaszirmot etettek egerekkel.
Az egerek felét zsírban szegény, felét zsírban gazdag étrenden tartották. Azok az egerek, amelyekkel csökkentett zsírtartalmú (light) burgonyaszirmot etettek, jobban híztak, mint az átlagos burgonyaszirmot fogyasztó állatok.
És ami még rosszabb: miután a burgonyaszirmokat kivették az étrendjükből, a diétázó egerek továbbra sem tudtak megszabadulni a súlyfeleslegtől, míg a többi egér gyorsan lefogyott. A zsír megvonása nem csak hogy nem akadályozta meg, hogy zsírhoz jussanak, hanem megtréfálta az anyagcseréjüket is, rávéve a szervezetet, hogy tartson vissza további zsírt az evés után.
Egy másik kutatás eredménye szerint, ha úgy gondoljuk, hogy valami “egészséges” dolgot eszünk (mindegy, hogy ez igaz-e vagy sem), hajlamosak vagyunk lényegesen többet enni belőle, mint ha ugyanannak az élelmiszernek egy “nem egészséges” változatát ennénk.
A testünk tudja, mi jó neki, és a természetes éhségjelzéseink kijátszása több kárt okozhat, mint hasznot.