Meleg időben szervezetünk megfelelő hidratálására a megszokottnál több zöldséget, salátát fogyasztunk, melyekhez elengedhetetlen a jó minőségű olaj. Az egyik legjobb választás az olívaolaj lehet, melyet az olajfák terméséből, az olivabogyóból állítanak elő. Napjainkban közel száz olajfafajta ismert, ezek mindegyike más karakterű, ízű olajat ad. A legnagyobb termelő Olasz- és Spanyolország, de komoly résztvevőnek számítanak a piacon a görögök, a törökök, az arabok, és Amerika (Kalifornia) is. Hatása az egészségre Párna – Kispárna – Nagypárna és egyebek 1. Telített zsírsav-tartalma alacsony, míg telítetlen zsírsav-tartalma magas, mely véd a szív- és érrendszeri, és az idegrendszeri megbetegedések kialakulása, valamint a rák ellen. 2. Esszenciális zsírsavakban gazdag, melyeket csak táplálkozásunkkal és megfelelő élelmiszerekkel tudunk szervezetünkbe juttatni. Az esszenciális zsírsavak – többek között – segítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását. 3. Antioxidáns-tartalma is magas, mely segít a szervezet számára káros szabadgyökök ellen. A szabadgyökök az immunrendszer gyengülését, a szervezet korai elöregedését okozzák, ezért az ellenük való harc megfelelő táplálkozással sokat segíthet. 4. Gazdag A-, D- és E-vitaminban, utóbbi csökkenti a szívinfarktus kockázatának kialakulását, a koleszterinszintet és védi az érrendszert az elmeszesedéstől. Bőséges a kínálat Érdemes a termékek címkéjét is alaposan megnézni, ugyanis sok olívaolaj kerül úgy a polcokra, hogy annak forgalmazója különböző helyekről származó olajokat kever össze, melynek így eredeti íze, aromája teljesen elvész. Ha a gyártó és forgalmazó más a címkéken, éljünk gyanúval, és válasszuk inkább az eredet védett olajokat, amelyek biztos jó minőségűek (az olasz eredet védett olajokat DOP felirattal látják el), akárcsak a bio termesztésű olajok. Elsősorban extra szűz
|
Miért értékes olaj az oliva?
MIÉRT ÉRTÉKES OLAJ AZ OLIVA?
Kommentek